Hoppa till sidans innehåll

Våra foxtrotkurser


Grundkurs i modern fox/foxtrot för nybörjare innehåller grunderna i dansen och hålls under 3 lördagar kl.13.00-17.00, totalt 12 timmar.

Fortsättningskursen i fox hålls som en work shop, dvs under 5 timmar en söndag, mellan kl.10.00-16.00 med avbrott för lunch 12.30-13.30. Fortsättningskursen pågår under två söndagar, i totalt 10 timmar.

Fox/foxtrot

Foxtrot är en pardans. Den är tillsammans med bugg den vanligaste sällskapsdansen i Sverige. Foxtrot dansas till musik i fyrafjärdedelstakt (4/4). Musiken spelas vanligen med 44 - 48 takter per minut, mera sällan 36 - 52 takter per minut. Vanligtvis dansbandsmusik eller annan populärmusik. I Sverige och en del andra länder dansas det, som på svenska kallas foxtrot, på dansbanorna. Den har stora likheter med den ursprungliga dansen. Vilken fattning dansen utförs med skiljer sig mellan olika dansgolv och mellan modern och traditionell foxtrot. Följande fattningar kan noteras: en mycket nära och omfamnande fattning; valsfattning men med förarens vänsterhand och följarens högerhand något lägre än vad som anges i Alex Moores bok och förarens högra armbåge och följarens armbåge också något lägre än i boken; en mer sällsynt valsfattning med en hand i jämnhöjd med axlarna såsom anges i nämnda bok. Många dansare kombinerar detta dessutom med gnuss och rullningar med höfter samt överkropp.

En annan fattning är att tjejen håller om killens nacke med sin vänstra hand och på killens höft med den högra handen för att få snabb respons på rörelser. Killen håller med sin höger hand om tjejens rygg och vänster hand på tjejens höft för att kunna styra lätt i sidled.

En mer vågad variant av den svenska sociala foxtroten (benämns uteslutande av socialdansare för bara "fox") kallas ibland för "mysfox", eller "dirty fox", inspirerat av filmen Dirty Dancing från 1987. Den stilen kräver oftast bra balans, samt god känsla för rörelsemönster, tyngdpunkt, musikanpassning samt hänsyn så att krockar ej uppstår.

Slowfox är en långsammare variant av den amerikanska pardansen foxtrot, rävtramp, som lanserades i USA omkring 1912 och i Europa under första världskriget, 1914-1918. Foxtroten ansågs imitera rävens försiktiga och tveksamma steg därav namnet. Slowfoxen är karaktäriserad av långa flytande steg. Eftersom musiken går långsamt fordras kontrollerade rörelser och perfekt balans för att ge dansen ett "stillsamt" utseende. Många anser därför att Slowfoxen är den svåraste Standarddansen.

 

Uppdaterad: 19 MAR 2018 19:56
Skribent: Thomas Lidström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
DK Dream Team - Danssport
Eva Eriksson, Flisavägen 54
72353 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Se all info